Mezelurile colorate cu gândaci roșii, un atentat la bunul gust

Colorantul natural carmin sau roșu coșenilă (E120), folosit acum sute de ani pentru vopsirea țesăturilor și blănurilor, a devenit, în secolul trecut, o alegere relativ ieftină pentru a conferi un surplus de culoare roșie alimentelor. Fie că e vorba de salam, cârnați, șuncă sau înghețată, prăjituri, sucuri și iaurturi fructate, carminul era omniprezent. Mai puțin știut era faptul că acel colorant natural se obținea dintr-o specie de gândaci, coșenilă sau Dactylopius coccus/Coccus cacti, originară din America de Sud, prezentă pe anumite varietăți de cactus. Colorantul este fabricat din pulberea obținută prin zdrobirea femelei acestei specii, după ce a fost în prealabil înecată, apoi uscată. Pentru producerea a 250 g de carmin sunt necesare aproximativ 70 000 de insecte.

Ce instrumente are Comisia la îndemână în vederea eliminării coloranților alimentari și în România, în condițiile în care în alte state membre s-a luat această decizie?