Modificarea cererii unice de plată pe suprafață

Organizațiile profesionale din domeniul agriculturii își exprimă nemulțumirea în legătură cu noul format al cererii unice de plată pe suprafață, conceput de către Ministerul Agriculturii. Acesta determină fărâmițarea pământurilor în ciuda încercărilor fermierilor de a le comasa prin intermediul unor schimburi făcute între ei.

Conform vechiului format al cererii unice de plată pe suprafață, fermierii primeau subvenția pentru pământul pe care l-au lucrat, pământ care nu avea nicio legătură cu pământurile din titlurile de proprietate. Pentru a putea lucra pământul, fermierii realizau contracte de arendă cu anumiți proprietari pentru a nu fi în situația de fărâmițare excesivă a terenurilor și pentru a recomasa suprafețele. Conform cererii de subvenție conținute în ordinul (OUG nr. 3/2015) cu privire la subvențiile pe suprafață, în prezent, se declară atât blocul fizic lucrat, cât și numărul parcelei, ducând astfel la fărâmițarea excesivă a terenurilor. De asemenea, Ordinul Ministrului pune în discuție problema înverzirii, problemă care nu a fost semnalată fermierilor în vara anului 2014, mulți dintre aceștia cultivându-și pământul.

Ce instrumente are la dispoziție Comisia pentru a îndruma autoritățile române în sensul modificării cererii unice de plată pe suprafață astfel încât fermierii să fie susținuți și astfel încât aceasta să nu determine fărâmițarea pământurilor?