Monumente de patrimoniu care necesită reabilitare urgentă

Din păcate, puțini știu că în România există 1 300 de castele, conace și palate care zac în ruină și anonimat, lovite parcă de o răzbunare nefirească pentru opulența și strălucirea pe care o afișau ostentativ odinioară. Pe lângă toate acestea, în România există și cazuri fericite ale unor clădiri de patrimoniu, dar numai acolo unde există interes, inițiativă și mai ales bani și pricepere. Însă altele sunt uitate de vreme, în sânul comunităților care nu știu cum să le gestioneze, căzând pradă localnicilor, furându-se tot ce se putea din ele. Lipsa implicării statului într-un domeniu care pe termen lung ar putea aduce beneficii imense țării noastre va duce la dispariția lor. Franța este exemplul demn de urmat în acest domeniu, fiind țara care a reușit să păstreze intacte valorile de patrimoniu.

Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române astfel încât monumentele de patrimoniu să fie reabilitate, astfel încât să existe posibilitatea ca acestea să intre în circuitul turistic național și internațional?

Există fonduri puse la dispoziție de către Comisie care pot fi accesate de către autoritățile române în scopul reabilitării monumentelor dezafectate?