Nemulțumirile fermierilor privind schema de ajutor referitoare la reducerea producției de lapte

Schema de ajutor din partea Uniunii Europene privind reducerea producției de lapte a declanșat o serie de nemulțumiri în rândul fermierilor români. Acest ajutor în valoare de 150 de milioane de euro la nivelul Uniunii Europene se adresează producătorilor care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 și care își iau angajamentul să reducă livrarea cantității într-o perioadă calendaristică de 3 luni.

Producătorii percep această schemă ca un mecanism prin care performanța le este afectată, fiind periclitată și calitatea laptelui produs. O cantitate mai scăzută de lapte implică o serie de măsuri care intră în contradicție cu standardele privind bunăstarea animalelor. Astfel, hrana animalului va trebui redusă sau va fi necesară achiziționarea unor furaje la calitate îndoielnică tocmai pentru a diminua producția de lapte. În condițiile în care fermierii români au depus eforturi semnificative pentru a crește valoarea genetică a animalului și a obține o producție de lapte la standardele cele mai înalte, această formă de sprijin sau ajutor constituie mai degrabă un obstacol pentru fermierii care au nevoie reală de suport financiar din partea Uniunii.

Care sunt instrumentele pe care Comisia le are la dispoziție în vederea sprijinirii producătorilor de lapte care nu doresc reducerea producției?