Nepăsarea și incompetența guvernanților PSD ar putea conduce la cel mai mare dezastru din zootehnia românească!

PPEGuvernanții PSD au pus ștreangul crescătorilor de porci!

Incapacitatea și indolența fostei coaliții de guvernare ar putea duce la falimentul sectorului românesc al cărnii de porc. Autoritățile române trebuiau să trimită Comisiei Europene un plan de asanare a pestei porcine africane până la 1 octombrie. Guvernanții PSD au ales să ignore cu desăvârșire această responsabilitate uriașă, sacrificând astfel sectorul cărnii de porc.

Guvernanții PSD au permis ca România să fie sub cod roșu de Pestă Porcină Africană. În lipsa unui plan de asanare a acestei boli, carnea de porc și produsele din carne de porc din România ar putea fi interzise în UE. În prezent, România are asigurat aproximativ 40% din necesarul de carne de porc. Însă, dacă UE va decide să oprească exportul din România către comunitatea europeană, acest lucru înseamnă că prețurile la carnea de porc vor crește vertiginos. De asemenea, pagubele produse de o astfel de măsură s-ar ridica la 154 de milioane de euro.

Guvernanții PSD au dorit să înregistreze o premieră negativă în istoria UE. Astfel, în momentul de față, la Bruxelles se discută despre ridicarea dreptului la exportul de carne de porc pentru România, ceea ce ar fi o premieră istorică pentru UE, căci nicio altă țară nu a mai fost lovită atât de crunt. Voi adresa comisarului european pentru comerț, doamnei Cecilia Malmstrom, o scrisoare în care îi voi solicita respectuos prelungirea termenului de prezentare a planului de asanare a Pestei Porcine Africane pentru a evita falimentul sectorului cărnii de porc din România.