Nivel redus al capitalizării în agricultură

România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană din perspectiva capitalizării exploatațiilor agricole. Printre cauzele acestui grad scăzut de capitalizare se numără și nivelul mare de fragmentare, venituri mici la nivel de fermă și lipsa instruirii agricole în rândul fermierilor. Simptomele capitalizării scăzute în agricultură sunt numeroase și afectează în mod semnificativ randamentele producției. Principalele probleme care limitează dezvoltarea sistemului sunt: fragmentarea ridicată a exploatațiilor agricole, care rezultă în multe ferme de dimensiuni mici și foarte mici, ce nu dispun de resursele economice necesare pentru repornirea sistemelor de irigații, proiectarea sistemelor de irigații pentru exploatații extinse, în condițiile în care în prezent gradul de fragmentare a exploataților agricole este foarte ridicat, infrastructura și echipamentele de irigații învechite și energofage.

România este în urma celorlalte state membre UE din punct de vedere al cheltuielilor făcute de fermieri pentru produse de protecție a plantelor, un alt factor care afectează randamentele din agricultură.

România este pe penultimul loc în UE din perspectiva cheltuielilor din bugetul de stat pentru agricultură.

Care sunt instrumentele pe care Comisia la are la îndemână în vederea identificării unor soluții pentru a crește nivelul de capitalizare al agriculturii românești?