Nu avem agricultură fără fermieri! Iar fără fermieri nu avem mâncare!

PPEUn alt punct important pe ordinea de zi a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală l-a reprezentat extinderea cadrului financiar multianual 2021-2027: un buget al UE rezilient, adaptat noilor provocări.
Creșterea prețurilor are un caracter distructiv. Spun ferm asta, pentru că am stat de vorbă cu fermieri cu ochii în lacrimi care mi-au spus că trebuie să-și închidă fermele tocmai pentru că nu mai fac față creșterii prețurilor. Mai mult decât atât, statele din regiune suferă din cauza presiunii puse pe cerealele venite din Ucraina care ajunse în state precum România, se vând la jumătate de preț. Așadar fermierii noștri rămân fără resurse care să le susțină afacerile pe viitor.
Am punctat aceste lucruri în cadrul intervenției mele:
“Domnule președinte, mulțumesc foarte mult!
Felicit raportorul pentru munca depusă!
Din păcate ne confruntăm astăzi cu niște probleme structurale care nu afectează doar sectorul agricol. Se discută despre ceea ce înseamnă creșterea prețurilor, care din păcate are în sectorul agricol efecte distructive.
Duminică, după ce m-am întors din portul Constanța, am stat de vorbă cu un fermier, care spunea cu tristețe că trebuie să închidă, deoarece nu mai face față la creșterea prețurilor. Avea în implementare un proiect pe fonduri europene și îmi spunea că au crescut prețurile la fier, de cel puțin 10 ori și spunea: ”Nu am cum să mai fac față la aceste creșteri de prețuri, astfel că trebuie să închid și să pierd o parte din banii pe care i-am investit”.
Asta pe de o parte, pe de altă parte, evident că statele din regiunea sau din zona de conflict, precum România, Polonia și nu numai, au suferit din cauza presiunii puse de cerealele venite din Ucraina, care se vând la jumătate de preț. Și vedem că fermierii noștri rămân fără resurse financiare care să le permită până la urmă înființarea noilor culturi agricole pentru anul următor. Colega Ulrike Müller spunea mai devreme o chestiune foarte frumoasă ”Nu vrem să avem o agricultură fără fermieri”. Nici nu putem să avem agricultură fără fermieri, nu putem să avem mâncare fără fermieri! De aceea este important să tragem un semnal de alarmă foarte puternic către Comisia Europeană, să știe că avem nevoie de bani în sectorul agricol pentru a putea face față la aceste noi provocări!
Mulțumesc!”
Norbert Lins, președintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală: „Coordonatorii au decis sa redacteze un aviz la raportul pentru buget privind revizuirea la jumătatea trimestrului a cadrului financiar multianual. Avizul a fost atribuit grupului și domnul Olekas a fost numit raportor. Obiectivul este acela de a influența revizuirea. Revizuirea va ține seama de rezultatele Declarației de la Versailles. Din perspectiva priorităților politice și a flexibilității financiare necesare, unele politici și programe ale Uniunii sunt deja supuse presiunii bugetare, iar mecanismele actuale de flexibilitate nu permit Uniunii să raporteze toate aceste nevoi. După cum știți, securitatea alimentară reprezintă unul dintre elementele Declarației de la Versailles. Și este clar că orice decizie politică privind plafoanele vor avea un impact direct asupra finanțării Politicii Agricole Comune.”
Domnul Juozas Olekas, în calitate de raportor :
„Mulțumesc, domnule președinte!
Am discutat de curând despre finanțarea noilor inițiative, așa am văzut cât de important este acest element. În primul rând, salut inițiativa Comisiei pentru Buget de a îndemna Comisia să țină seama de noile provocări care au nevoie de actualizare și la nivelul bugetului european, iar Parlamentul European trebuie să se exprime cu un aviz clar, lucru pe care îl facem fără să mai stăm pe gânduri. În propunerea inițială s-a vorbit despre importanța lanțurilor alimentare în contextul conflictului fără precedent din Ucraina, care subminează sistemul securității și a aprovizionării cu alimente. O altă dimensiune importantă este combaterea schimbărilor climatice. Pachetul ”Pregătiți pentru 55” trebuie asociat cu cadrul financiar multianual și cu revizuirea acestuia din urmă. Bugetul trebuie revizuit, fiindcă prețurile din sectorul agricol și energetic cresc, iar toate acestea au un efect negativ asupra comunității agricole și asupra cetățenilor de rând. Totodată, trebuie să ținem seama și de situația fermierilor tineri și a exploatațiilor agricole de dimensiuni medii, pentru că trebuie sa îi includem. Și să ținem seama de lanțurile de aprovizionare alimentară. Totodată, este necesară revizuirea tehnică a plafoanelor, astfel încât să se țină seama de inflația, care este peste 2 puncte procentuale în această lume globală. Cei mai importați sunt cei care sunt aproape de frontieră, unde vin migranții și unde piețele suferă cele mai mari perturbări. Prin urmare, încurajez Comisia Europeană să ia în considerare și faptul că aceste țări suferă cel mai mult atunci când încearcă să asigure securitatea lanțurilor alimentare. Și pentru că acolo prețurile cresc cel mai mult și mă gândesc aici la țările care au fost cele mai afectate de războiul din Ucraina. Sper sa primim amendamente constructive, iar în toamnă să putem avea un document solid și constructiv. Mulțumesc frumos!”