Numărul insuficient de centre de sacrificare a animalelor

Crescătorii de ovine semnalează o altă problemă stringentă cu care se confruntă, și anume lipsa centrelor de sacrificare a animalelor. Funcționarea unui număr mai mare de astfel de centre le-ar permite crescătorilor de ovine să își valorifice mai bine producția de carne, iar consumatorii ar avea garanția respectării unor standarde înalte de siguranță alimentară.

Crescătorii de ovine au intenția de a se organiza într-un grup de lucru pentru a identifica surse de finanțare pentru deschiderea unor astfel de centre. Costurile medii ar fi de aproximativ 60 000 de euro, o sumă pe care aceștia nu și-o permit la momentul actual. Aceste centre trebuie să fie autorizate sanitar-veterinar și ar urma să funcționeze pe lângă târguri și piețe.

Sectorul zootehnic traversează o perioadă dificilă din cauza tendinței de scădere dramatică a numărului crescătorilor de animale. De asemenea, subvențiile acordate la nivel național sunt extrem de mici pentru fermele de animale, iar cei care sunt eligibili pentru sprijinul cuplat zootehnic sunt foarte puțini raportat la numărul total de ferme din România.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia pentru a sprijini dezvoltarea unor astfel de centre de sacrificare a animalelor?