O mai mare flexibilitate pentru programele de promovare a vinului!

PPEÎn cadrul Comisiei AGRI din Parlamentul European, a avut loc o prezentare realizată de Comisia Europeană (DG AGRI) a actului delegat privind pachetul de flexibilitate pentru programele de promovare a vinului.

Reprezentantul Comisiei Europene a transmis faptul că: „Au fost adoptate două regulamente de implementare: unul implică faptul că Comisia mărește rata de finanțare a măsurilor de promovare a vinului, de la nivelul actual de 50% până la 60%. Al doilea, le redă statelor membre flexibilitatea de a adapta măsurile de promovare de mai multe ori pe an și nu cum e în prezent, de două ori pe an. Suntem conștienți de caracterul urgent și sensibil al acestor măsuri. Măsurile au fost tocmai prezentate pe 15 ianuarie și au fost sprijinite, fiind oficial adoptate de Comisie în 29 ianuarie.
Nivelul de intervenție din partea Comisiei pentru a-i sprijini pe producători: e important să reținem că mărim contribuția. În prezent, există fonduri necheltuite în mai multe programe de sprijin, deci banii există. De asemenea, statele membre pot să sprijine sectorul până la 80%.
Misiunea domnului comisar Hogan la Washington cu președintele Trump și Macron este foarte importantă în ce privește problemele tarifare cu SUA. Trebuie să ne menținem calmul și trebuie să facem eforturi deosebite ca aceste măsuri să fie eliminate. Tarifele nu sunt soluția pentru aceste dispute comerciale. Trebuie să găsim soluții negociate, ideal la OMC, dacă nu pe plan bilateral. Trebuie să ținem cont că tarifele noastre la export american au fost o reacție la ce au făcut ei și trebuie să ținem cont că în mai și iunie vom avea o constatare la OMC. Nu vom ezita să apărăm interesele producătorilor noștri și sectorul vinului. Exportăm produse de vin în valoare de 12 miliarde de euro, 4 fiind numai de la SUA. Multe daune se înregistrează și în SUA deoarece sunt mulți consumatori de vinuri europene. Mulți i-au scris președintelui Trump deplângând tarifele impuse. Tarifele fac rău de ambele părți ale Atlanticului.”