„Odată ce un vaccin devine disponibil, toate statele membre vor avea acces egal la dozele existente!”

PPETransparența achiziționării de vaccinuri împotriva COVID-19 și accesul la acestea a reprezentat unul dintre subiectele dezbătute în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European. Dezvoltarea și utilizarea unui vaccin sigur împotriva virusului reprezintă metoda cea mai eficientă pentru a limita pandemia. În acest scop, Comisia a propus o strategie a UE privind vaccinurile împotriva COVID-19. Orice vaccin va trebui să fie autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente în conformitate cu standardele de siguranță și eficacitate.

Vaccinul anticoronavirus dezvoltat de gigantul farmaceutic Pfizer și firma germană de biotehnologie BioNTech are o eficiență de peste 90%, potrivit unei analize intermediare a unei comisii independente de evaluare. Instituțiile europene se angajează ca accesul la vaccinurile COVID-19 să fie egal, sigur, și eficient. Astfel, în momentul în care vaccinul devine disponibil, toate statele membre trebuie să aibă acces egal la dozele existente.

Stella KYRIAKIDES, Comisar European pentru Sănătate, a subliniat faptul că: „Asistăm cu mare preocupare a unei creșteri rapide a infectărilor și a pierderilor de vieți omenești. Vaccinarea nu va fi o soluție magică care ne va permite să revenim la viețile noastre normale peste noapte. Odată ce avem un vaccin sigur și eficace, vaccinarea va juca un rol decisiv în salvarea de vieți și limitarea pandemiei și firește, în redresarea economiilor noastre. Va aduce predictibilitate cetățenilor noștri. Luni, am văzut că piețele financiare au reacționat foarte pozitiv la anunțul eficacității vaccinului. E un element de speranță benefic pentru cetățenii noștri. Acum facem tot ce e posibil pentru ca vaccinurile să fie realizate rapid și sigur. Avem 3 contracte semnate cu companiile farmaceutice. Odată ce un vaccin devine disponibil, toate statele membre vor avea acces egal la dozele disponibile, în același timp. Recunosc importanța transparenței în acest proces. Siguranța este o condiție primordială pentru derularea oricărui vaccin. Agenția Europeană a Medicamentului face orice e posibil ca să se asigure că acel vaccin e 100% sigur. Vedem multe ezitări în fața vaccinării, acest lucru era valabil și înainte de COVID-19. Nu ne permitem să încurajăm acest tip de gândire. În ultimele 6 luni, am lucrat 24 de ore din 24 pentru vaccin.”