Omenirea trăiește pe credit ecologic începând cu data de 22 august

Începând cu data de 22 august, omenirea trăiește pe credit ecologic ceea ce înseamnă că au fost deja consumate resursele pe care planeta le oferă în cursul unui an. Ziua Suprasolicitării Pământului este calculată de organizaţia internaţională Global Footprint Network (începând din 1970) ca pragul dincolo de care umanitatea îşi depăşeşte capacitatea de regenerare a resurselor în acel an. Potrivit estimărilor acestei organizaţii de cercetare, ar fi necesare 1,6 planete pentru a susţine stilul actual de viaţă al populaţiei planetei. În România, resursele au fost terminate pe 11 iulie 2020, mai rapid decât media globală, menționează un comunicat al World Wide Fund România.

În acest an, ziua epuizării resurselor a fost înregistrată cu trei săptămâni mai târziu pe fondul pandemiei de COVID-19 care a oprit o mare parte a industriilor lumii şi a redus nivelul emisiilor de carbon. Astfel, datele au fost influenţate de oprirea temporară a activităţilor economice din cauza pandemiei de COVID-19, dar pauza oferită naturii este prea scurtă ca să conteze cu adevărat. În lipsa unor măsuri şi alternative pentru oameni, acest avânt va fi anulat în scurt timp.

Care sunt măsurile pe care Comisia intenționează să le ia în vederea dezvoltării durabile și a gestionării consumului excesiv de resurse?