Oportunități uriașe pentru sectorul de legume și fructe oferite de UE!

PPEAstăzi, la București, are loc un eveniment important pentru industria de fructe și legume, organizat de Modern Buyer. Conferința abordează tematica dinamicii pieței de fructe și legume: trenduri și resurse, dar și provocările antreprenorilor din agri-business. De asemenea, în cadrul acestui eveniment este organizată o expoziție menită să faciliteze schimbul de informații între furnizorii de produse, producători, importatori sau retaileri. Am primit invitația celor de la Modern Buyer de a participa la acest eveniment, cu multă deschidere însă, dat fiind faptul că în aceste zile particip la Congresului Grupului PPE de la Zagreb, nu am reușit fizic să fiu prezent. Cu toate acestea, am dorit să transmit un mesaj participanților, pe care vi-l redau în cele ce urmează:

Le mulțumesc organizatorilor pentru invitația de a participa la acest eveniment și regret faptul că nu pot fi astăzi prezent fizic alături de dumneavoastră. În cele ce urmează, doresc să vă informez asupra câtorva oportunități pentru sectorul de legume și fructe.

Noul Regulament privind PAC aduce, în primul rând, plăți directe mai mari la hectar pentru România și asta în timp ce altor state acest sprijin scade. Noul regulament va permite o colaborare între statele membre și fermieri în vederea stabilirii cu exactitate a măsurilor potrivite pentru a simplifica și flexibiliza activitatea și pentru a obține rezultatele dorite. Ajutorul cuplat din pilonul 1, plăți directe, va păstra de asemenea lista actuală de produse care beneficiază de sprijin cuplat (cartofi, legume de solarii, roșii, prune, mere, caise, legume de seră, castraveți).
Este de reținut faptul că statele membre, pentru a nu crea dezechilibre în cadrul sectoarelor, pot propune în planurile naționale, fie diminuarea cuantumului pentru sprijinul cuplat, fie limitarea numărului de produse acoperite prin măsurile de sprijin. Totodată, schema revizuită pentru fructe și legume în școli stabilește noi reglementări și se acordă o prioritate sporită legumelor și fructelelor de sezon și celor regionale. UE alocă anual României pentru acest program 2 milioane euro la care se adaugă suma de 465 mii euro contribuție națională.

Sectorul de legume și fructe are uriașe oportunități, dacă ne gândim că până în anul 2050 vom avea de a face cu o creștere a populației de până la 10 miliarde de oameni. De asemenea, vă rog să aveți în vedere faptul că Parlamentul European a adoptat Directiva 633/2019 privind practicile concurențiale neloiale care nu doar încurajează și sprijină structurile asociative, ci și creează mecanismele prin care poziția fermierilor este consolidată în relația cu supermarketurile! Din păcate, foarte puțină lume cunoaște acest aspect!

În același timp, cred că sunteți cu toții la curent cu privire la dezbaterile despre schimbările climatice. Acestea sunt mai mult decât o realitate și le simțim cu toții. Orientările actuale ale CE au în vedere alocarea unor resurse importante pentru combaterea schimbărilor climatice, iar acest lucru poate fi tradus în câteva cuvinte:
O Agricultură mai puțin intensivă care să utilizeze cât mai puține pesticide și îngrășăminte chimice. O Agricultură care să fie prietenoasă cu mediul înconjurător. România are astăzi o bogată resursă naturală, respectiv un teren fertil mai puțin obosit, comparativ cu solul altor state.
Acest lucru ne va permite să practicăm o agricultură ecologică cu beneficii importante, atât pentru fermieri, cât și pentru mediu. Și nu mai puțin important, agricultorii vor fi plătiți pentru derularea acestor practici agricole. În acelasi timp fermierii din acest sector trebuie să țină seama de nevoia de a face investiții în tehnologizarea producției, astfel încât prețul de cost pe unitatea de produs să fie cât mai redus. Doar așa vom putea rămâne competitivi într-o piață unică, cum este cea a Uniunii Europene.
Iar aici vorbim de nevoia de a investi în digitalizare, în cercetare și inovare, dar și în biotehnologii, urmând ca mai apoi acestea să fie transferate în teren. Astăzi, discutăm deja de o agricultură de precizie, care permite utilizarea dronelor, scanarea terenurilor și fertilizarea acestora în funcție de realitățile din teren.

O altă direcție pe care sectorul trebuie să o aibă în vedere este cea legată de dezvoltarea capacităților de procesare a produsului brut, inclusiv din sectorul dvs. România are astăzi previzionați pentru perioada 2021-2027, 6,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea rurală. O bună parte din acești bani trebuie să se regăsească în dezvoltarea capacităților de procesare. Acest lucru va permite atat dezvoltarea lanțului scurt de aprovizionare, cat si a capacităților mari de procesare. Doar abordând lucrurile de această manieră, consumatorii pot să aibă acces la produse de calitate și la prețuri rezonabile. Aici, aș face o paranteză: pentru a crește eficiența componentei de procesare este obligatorie asocierea. Fără a investi în tehnologizare, fără a investi în procesare și fără a conștientiza importanța asocierii, nu vom reuși să fim competitivi pe piață, cu atât mai mult cu cât, astăzi, ne confruntăm cu o criză acută a forței de muncă.

Nu în ultimul rând, aș dori să vă îndreptați atenția asupra unei realități pe care o cunoașteți cu toții. Avem peste 4,5 milioane de cetățeni români în afara țării. Avem comunități masive în țări precum Franța, Germania, Spania, Belgia, Italia. Cu toții așteaptă să consume produse românești. Apreciez că această piață a fost insuficient exploatată și că oportunitățile sunt imense în aceasta direcție.

Am lăsat la urma și NU întâmplător sectorul producției BIO.
Din păcate, în România avem de-a face cu o scădere a suprafețelor destinate culturilor bio, cifrele arătându-ne că au scăzut de la 288 mii hectare până la 257 mii de hectare și asta în condițiile în care nevoia de produse bio în UE și în România este în continuă creștere. Stiu că uneori poate fi dificil, dar vă spun că nu este imposibil. Pentru cei care aveți timp sau doriți să vă convingeți că se poate, vă invit să vizitați Bio Culture din comuna Capusu Mare, judetul Cluj, unde se produc rosii bio cu un gust care să îți aducă aminte de copilărie.
Din datele și informațiile pe care le am la dispoziție pot să vă spun că nu putem noi produce în România, cât s-ar putea vinde în Uniunea Europeană.
Ceea ce este important de avut în vedere este că în perioada următoare se vor creiona planurile naționale strategice. Implicați-vă și puneți în pagina toate dorințele dvs. pentru ca mai apoi ele să devină realitate! Închei prin a vă asigura asupra întregii mele disponibilități de a fi aproape de sectorul dvs, îndemnându-vă, în același timp, să fiți proactivi și să ne sesizați la timp problemele cu care vă confruntați.