Pagina Europeană.ro- Daniel Buda pune presiune pe UE: “Să fim tratați la fel ca și ceilalți!”

Preşedintele Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag, Wolfgang Bosbach, a declarat că România nu va adera la Schengen în 2015, subliniind că alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte nu înseamnă că situaţia politică din ţară se va schimba în mod fundamental.

Declarația l-a enervat pe europarlamentarul Daniel Buda, care a făcut, în plenul Parlamentului European, un apel la liderii Uniunii Europene, cărora le cere să analizeze din nou subiectul aderării României la Schengen.

“Doresc să atrag atenția asupra unei situații inacceptabile pentru România, care este tratată ca o țară de mâna a doua. În anul 2007 aderam la Uniunea Europeană, ca o recunoaștere a eforturilor şi progreselor făcute în mai toate domeniile. Intrarea în spațiul Schengen a fost însă amânată în vederea îndeplinirii unor condiții tehnice de securitate specială. Astăzi, frontierele României îndeplinesc toate condițiile tehnice asumate, lucru recunoscut de toți responsabilii de resort, fiind în același timp un furnizor de securitate şi stabilitate, atât pentru regiune, cât şi pentru întreaga Uniune.

Cu toate acestea, în mod nejustificat, ne este refuzat accesul în spațiul Schengen sub pretexte inacceptabile pentru o Europă care se dorește a fi respectabilă. Acest lucru creează concurență neloială între firmele românești şi cele străine, fiind grav afectată circulația mărfurilor şi viața cetățenilor români. De aceea, trebuie să o spunem clar şi răspicat: România trebuie să fie tratată în mod egal cu celelalte state membre ale UE! România trebuie să se bucure de toate drepturile depline iar aderarea la spațiul Schengen nu constituie doar un drept al României, ci şi o obligație a Uniunii Europene!”, a spus Buda.