„Până și cele mai puternice ziduri se pot prăbuși! Schimbarea este posibilă dacă noi ne-o asumăm!”

PPEAstăzi, în ședința plenară a Parlamentului European de la Bruxeșșes, a avut loc ceremonia care a marcat a 30-a aniversare a căderii Zidului Berlinului, în prezența domnului Wolfgang Schäuble, președintele Bundestagului german, a doamnei președinte desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și în prezența președinților Parlamentului European din anul 1989 până în prezent.

În cadrul discursului său, președintele Parlamentului European, domnul David-Maria Sassoli, a subliniat faptul că: „În urmă cu 30 de ani, Germania și Europa trăiau una din paginile cele mai importante ale istoriei noastre recente. După decenii de suferință, rana profundă a diviziunii Germaniei și Europei își găsea refacerea prin prăbușirea însuși a simbolului său existent. Zidul se prăbușea sub impulsul a mii de femei și bărbați, dornici să își recâștige demnitatea și libertatea după privațiuni și oprimări. Reușita din acea noapte a fost rodul determinării a milioane de cetățeni europeni din Europa de Est. Persoane care, în mod pașnic, ci cu forța propriilor convingeri au doborât zidul. Acelui curaj, doresc să aduc astază un omagiu.”

Domnul Wolfgang Schäuble, președintele Bundestagului german, ne-a transmis în discursul domniei sale faptul că: „Nimic nu trebuie să rămână așa cum este, ca înainte. În 9 noiembrie 89, mi-am dat seama ce înseamnă cu adevărat acest lucru. Dorința de libertate a concetățenilor mei din RDG a fost mai puternică decât Zidul Berlinului. În urmă cu 30 de ani, în întreaga Europă cetățenii și-au luat destinul în mâini și forța motrice care s-a declanșat atunci a generat ce s-a întâmplat acum 30 de ani. Căderea Zidului Berlinului și sfâșierea Cortinei de Fier. Cine a trăit acest moment, nu îl uită niciodată și cine vede imaginile și fotografiile de atunci simte puterea acelor sentimente. Acest moment de fericire este un moment de istorie, istoria care s-a oprit în loc. Atunci, națiunile s-au reîntregit și se năștea Republica Populară Germană și se impunea democrația, statul de drept. Procesul reunificării europene a reunit 500 milioane de europeni între Est și Vest, într-o evoluție pașnică. Acest eveniment este fără precedent în istorie.
Curajul oamenilor, revendicările lor pentru codecizie, pentru reforme, pentru schimbarea puterii, au zguduit din temelii sistemele comuniste. Însă, libertatea nu este un bun individual. Știm că nu poate exista singură pentru că ea presupune și egalitate și frăție. Trebuie să depășim divizarea continentului nostru și aceste lucru se poate întâmpla doar dacă suntem uniți.
Trebuie să ne amintim de cuvintele lui Jacques Delors care spunea că dacă Europa va eșua, atunci, vom pierde această moștenire. Este o avertizare care este valabilă în continuare. Până și cele mai puternice ziduri se pot prăbuși. Schimbarea este posibilă dacă noi ne-o asumăm. Totul depinde doar de noi. Suntem liberi să acționăm cu curaj!„

Manfred Weber, președintele Grupului PPE din Parlamentul European, a subliniat în intervenția sa faptul că: „Eu aveam 17 ani când a căzut Zidul Berlinului. Eram un tânăr care aștepta cu nerăbdare fiecare zi. Îmi amintesc lacrimile din ochii părinților și ale cunoscuților mei. Am văzut prima știre la televizor și mi-am dat seama că trăiam istoria. A fost minunat că ne-am reunificat. Cetățenii sunt eroiii reunificării. Trebuie să le fim recunoscători aliaților pentru această reușită. Domnule Wolfgang Schäuble, împreună cu Helmuth Kohl, ați fost eroii generației mele. Nimeni nu mai pune la îndoială că germanii și europenii trebuie să trăiască împreună. Europa este cheia pentru un viitor mai bun și mai pașnic.”