Pandemia COVID-19 ne-a demonstrat că uneori nu este suficient să ai bani! Poți fi pierdut dacă nu ai și viziune!

PPE▶️ În această după-masă, am participat la conferința „Împreună în UE: Impactul bugetului pe termen lung al UE asupra viitorului Europei”, alături de alți colegi din Parlamentul European. Principalele direcții de dezbatere s-au conturat pe marginea condiționării respectării statului de drept pentru acordarea fondurilor UE, dar și pe marginea Planului de reziliență și impactul bugetului pe termen lung asupra viitorului României și al Europei.

▶️ În ceea ce privește condiționarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept, am transmis un mesaj foarte clar: banii europeni trebuie să se îndrepte către acele state care au capacitatea de a cheltui fondurile în mod corect, dar acest aspect nu va avea impact asupra beneficiarilor. Astfel, în ipoteza în care un stat membru este penalizat prin reduceri de fonduri pentru încălcarea principiilor statului de drept, beneficiarii nu vor avea de suferit, ei pot să își ducă la bun sfârșit proiectele.

▶️ Acordul istoric între Parlamentul European și Consiliul UE privind bugetul multianual al Uniunii Europene vizează fondurile obținute de președintele Klaus Iohannis. Astfel, România va beneficia de 79,9 miliarde de euro, respectiv 46,4 miliarde de euro din cadrul CFM și 33,5 miliarde de euro din cadrul Next Generation EU. Aceste fonduri trebuie să se transforme în oportunități și proiecte concrete. Elaborarea unui plan național strategic trebuie să aibă la bază nevoile reale din toate sectoarele. Odată aprobat acest plan, el va sta la baza cheltuirii banilor. Îi îndemn pe toți actorii din sectoare cheie, experți să contribuie la elaborarea acestui plan astfel încât fondurile alocate României să se transforme în proiecte de investiții care să corespundă nevoilor țării!