Parlamentul European a adoptat bugetul pentru anul 2015

Parlamentul European, întrunit la Strasbourg, a aprobat bugetul Uniunii Europene pentru anul 2015 cât şi amendamentele la bugetul pentru anul 2014. Bugetul UE prevede 145,32 de miliarde Euro în angajamente şi 141,21 de miliarde de Euro în plăţi pentru anul 2015, precum şi un cuantum de 4,25 de miliarde de Euro pentru plăţile facturilor restante pentru anul 2014. Comparativ cu anul 2014, bugetul UE pentru anul 2015 în sectorul proiectelor este cu 2% mai mare iar din această sumă, 88% va fi cheltuită de statele membre.

Bugetul UE pentru anul viitor este un buget ambiţios, care vine să sprijine mai mult creşterea economică, investiţiile, protecţia locurilor de muncă, coeziunea socială precum şi consolidarea solidarităţii externe a UE prin programe de ajutor umanitar. Parlamantul European a reuşit, prin negociere, să suplimenteze cu 45 de milioane de Euro, fonduri pentru programul de dezvoltare, cercetare şi inovare “Orizont 2020”, cu 16 milioane de Euro în plus pentru programul studenţesc de schimb de experienţă “Erasmus+” precum şi fonduri care acoperă cheltuielile pentru programul „Inițiativa tinerilor pentru ocuparea forței de muncă”.

Angajamentul bugetar adoptat de către PE le permit instituţiilor europene să rămână credibile şi întăreşte priorităţile Uniunii cu privire la preocupările sale în folosul cetăţenilor europeni.