Parlamentul European va ajuta statele UE să combată coronavirusul și să abordeze impactul socio-economic al epidemiei!

PPEÎn ultima sesiune plenară extraordinară, pe 26 martie, Parlamentul European a adoptat trei propuneri pentru susținerea oamenilor și companiilor în abordarea crizei coronavirusului. Măsurile aprobate sunt:
inițiativa pentru investiții în răspunsul la coronavirus: 37 de miliarde de euro din fonduri UE vor fi canalizate către oameni, regiunile și țările cele mai afectate de pandemie. Fondurile vor fi destinate sistemelor de sănătate, firmelor mici și mijlocii, piețelor muncii și altor părți vulnerabile din economiile țărilor UE
extinderea domeniului de aplicare a Fondului de Solidaritate UE, pentru a acoperi urgențele de sănătate. Prin aceste măsuri vor fi puse la dispoziția statelor membre, în 2020, 800 de milioane de euro
suspendarea temporară a regulilor UE privind intervalele de decolare și aterizare în aeroporturi. Această măsură va stopa „zborurile fantomă” cauzate de epidemia de Covid-19.

Pentru a intra în vigoare, propunerile au nevoie și de aprobarea Consiliului. Măsurile adoptate vor intra în vigoare odată ce vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în următoarele zile.
Propunerile fac parte din răspunsul coordonat de UE pentru combaterea impactului pandemiei coronavirusului, prezentat de Comisia Europeană la 13 martie.

Măsurile pentru combaterea Covid-19 anunțate de Comisie au fost salutate de președintele Parlamentului European, David Sassoli. Domnul președinte a spus că Parlamentul se angajează să aprobe aceste măsuri cât mai rapid posibil.
Pentru a salva țările noastre, trebuie să acționăm împreună în Europa. Trebuie să facem mai mult. Astăzi, cuvântul cheie pentru Europa este solidaritatea. Nimeni nu va fi lăsat singur și nimeni nu va acționa singur.
David Sassoli
„Covid-19 ne obligă pe toți să fim responsabili și precauți. Este un moment delicat pentru noi toți. Parlamentul va continua să lucreze pentru a-și exercita atribuțiile. Niciun virus nu poate bloca democrația”, a spus președintele Sassoli.

❇️ Strategia UE pentru gestionarea epidemiei
Comisia propune măsuri pentru:
– asigurarea aprovizionării sistemelor de sănătate, păstrând integritatea pieței unice și a lanțurilor de producție și distribuție
– susținerea oamenilor pentru ca veniturile și locurile de muncă să nu fie afectate în mod disproporționat și pentru evitarea efectelor permanente ale crizei
– sprijinirea firmelor și asigurarea faptului că lichiditatea sectorului financiar poate continua să sprijine economia
– încurajarea țărilor UE să acționeze decisiv într-un mod coordonat, inclusiv prin relaxarea normelor privind ajutorul de la stat și măsurile de sprijin.