Pătarea brună a frunzelor de grâu, boală cauzată de ciupercile din genul Septoria, este una dintre amenințările actuale ale culturilor de cereale. Una dintre țările deja afectate de această boală este Marea Britanie, unde suprafețe întinse de culturi de cereale au fost compromise. Se manifestă prin apariția pe partea inferioară a frunzelor a unor pete de culoare verzui-gălbui, de formă ovală, care ulterior devin neregulate și capătă culoarea brună, delimitate de nervuri. Atacul la spic poate constitui o sursă de infecție. Părțile atacate și uscate influențează negativ procesul de asimilație și determină scăderi semnificative de producție. Intervalul de timp de la infecție până la formarea primelor organe de înmulțire ale ciupercii, la temperaturi cuprinse între 22-26 de grade Celsius, este de până la 30 de zile. Agentul patogen este totuși foarte agresiv, chiar și la temperaturi mai scăzute.

Având în vedere cele de mai sus:

1. Există un plan de acțiune al Comisiei pentru izolarea și stoparea răspândirii acestei boli?
2. Cum îi poate sprijini Comisia pe producătorii de grâu care vor înregistra pierderi din cauza răspândirii acestei boli?