“Pe mine nu reușesc să mă intimideze. Eu de la calea mea nu mă abat, eu hotărârile nu mi le schimb” Iuliu Maniu

PPELa invitația colegului meu, deputatul Lucian Bode, președintele PNL Sălaj, am avut deosebita plăcere de a participa astăzi, alături președintele PNL, domnul Ludovic Orban, de primarul Municipiului Oradea, domnul Ilie Bolojan, președintele PNL Bihor, de colegi liberali primari, parlamentari și europarlamentari, la inaugurarea Casei Memoriale a marelui om de stat, Iuliu Maniu, de la Bădăcin, județul Sălaj. Evenimentul a fost unul extrem de emoționant și înălțător, de evocare a memoriei marelui om politic și artizan al unirii Transilvaniei cu România. Iuliu Maniu, prin viața și întreaga sa activitatea a fost, este și va rămâne în memoria colectivă ca unul dintre cei mai mari oameni de stat ai României, un model social și un politician vizionar care nu doar a contribuit decisiv la procesul de unire a Transilvaniei cu România ci milita chiar pentru o mare construcție europeană, o confederație care să reunească statele dunărene: Germania, Austria, Ungaria, Serbia și România. Iată că după nici 5 ani de la moartea sa, în 25 martie 1957, se naște Comunitatea Economică Europeană, o construcție care a stat la baza Uniunii Europene din care și România face parte.

Cinstirea memoriei oamenilor politici care au contribuit decisiv la crearea statului român și la conservarea și promovarea unor valori fundamentale într-o democrație trebuie să reprezinte momente de mândrie pentru noi toți.
Îi felicit pe toți membrii comunității din Bădăcin și, în special pe preotul paroh Greco-Catolic, Cristian Borz, pentru toată munca depusă în procesul de reabilitare a casei memoriale.
În încheiere, vă redau un citat din marele om politic Iuliu Maniu, vorbe care sunt mai actuale ca niciodată:
„Sunt supărat pe omul care spune: „Nu mă interesează politica, nu mă doare capul, îmi văd de treaba mea, de profesiunea mea. Politica nu mă interesează și facă cine ce vrea”. Pe acela care vorbește așa sunt foarte supărat, pentru că atitudinea aceasta înseamnă cinism și indiferență față de viitorul neamului românesc. Noi, cetățenii acestei țări, suntem cu toții datori să ne ocupăm de problemele politice ale neamului și țării românești. Suntem datori să căutăm cu toții calea cea mai bună pentru înaintarea fericită a țării românești și aceasta înseamnă politica. Suntem obligați să arătăm ce ne dictează convingerea noastră și nu avem dreptul să spunem că nu ne interesează ce cale trebuie să apuce neamul românesc, pentru fericirea lui.”