Pericolul traseului deșeurilor din spitale

Pentru că prezintă risc ridicat de contaminare, deșeurile medicale — ace folosite, pungi cu lichide biologice, materiale sanitare infectate — au un regim special și sunt distruse în centre ecologice autorizate. Problema este că România are puține astfel de incineratoare și se întâmplă ca pansamente, sonde urologice, seringi folosite la recoltări de sânge, halate și mănuși chirurgicale să fie aruncate în stradă. În ciuda faptului că în România există peste 500 de unități sanitare publice și private, doar 11 incineratoare, distribuite pe regiuni, distrug deșeurile periculoase generate zilnic de acestea.

Ar trebui să existe măcar 40 de incineratoare, nu doar 11, pentru că inclusiv transportul poate fi periculos, se pot petrece accidente nefericite care să pună în pericol viața oamenilor. Aceste deșeuri pot reprezenta adevărate bombe biologice pentru cei care intră în contact cu ele, putând apărea risc de infecție cu virusul HIV sau cu hepatite B și C.

Ce instrumente are Comisia la îndemână astfel încât să poată dispune ca în fiecare stat membru să fie înființate astfel de centre de distrugere a deșeurilor din spitale?