Peste 100 000 de ouă contaminate cu fipronil au ajuns la consumatori

Inspectorii sanitar-veterinari au semnalat faptul că peste 100 000 de ouă contaminate cu fipronil au ajuns să fie comercializate. Această substanță este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca având un grad de pericol moderat, fără efect cancerigen dovedit. Totuși, potrivit specialiștilor sanitar-veterinari, în momentul ingerării unei cantități mari, devine periculos pentru sănătatea umană. În doze mari și pe termen lung, poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide și rinichii, putând, de asemenea, provoca unele tulburări neurologice.

Ouăle provin de la o fermă din Teleorman unde, în acest moment, sunt reținute peste 4 milioane de ouă din cauza reziduurilor de insecticid. Dintre acestea, au fost distruse până acum 55 000 de ouă. Între 22 noiembrie, atunci când au fost prelevate probele, și 6 decembrie, când au venit rezultatele care au confirmat faptul că există fipronil în ouă, au fost comercializate 102 480 de ouă, majoritatea dintre acestea ajungând la consumatori.

Ce instrumente are Comisia la îndemână în vederea protejării sănătății consumatorilor?

Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile statelor membre în vederea înăspririi controalelor în fermele de găini ouătoare?