Pesticidele, care la ora actuală sunt permise și pot fi folosite pe câmpurile europene, pot ridica o gamă largă de probleme de sănătate prin expunere, fie din cauza lucrului direct cu substanțe toxice, fie prin alimentele consumate. Glifosatul, cel mai folosit erbicid la nivel mondial, această substanță chimică fiind folosită timp de decenii, este posibil cancerigen și este asociat cu diferite forme de cancer, maladii neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer și boli ale nou-născuților.

Consideră Comisia că ar trebui acordată prioritate interzicerii pesticidelor care au proprietăți cancerigene, sunt mutagene sau sunt toxice pentru sistemul reproducător (categoria I și II CMR), celor care intervin în sistemul hormonal (EDC) și a substanțelor chimice cu proprietăți neurotoxice?

Intenționează Comisia să sprijine cercetările în agricultura ecologică pentru a sprijini agricultorii să poată elimina dependența de substanțele chimice sintetice, să adoptăm instrumente care să ajute biodiversitatea pentru a controla dăunătorii și a ajuta terenurile, ecosistemele și sănătatea agricultorilor noștri?