Plenul Parlamentului European a adoptat astăzi Rezoluția referitoare la comemorarea celei de a 30-a aniversări a Revoluției din România!

PPEAstăzi, în plenul Parlamentului European întrunit la Strasbourg, a fost adoptată, cu 513 voturi pentru, Rezoluția referitoare la comemorarea celei de a 30-a aniversări a Revoluției din România din decembrie 1989. Rezoluția a fost inițiată de europarlamentarii români, printre care mă aflu și eu, și reprezintă un omagiu adus victimelor Revoluției care, prin sacrificiul lor, au deschis calea tranziţiei României către democraţie.
Anul 2019 marchează comemorarea a 30 de ani de la revoluția din România, declanșată de revoltele din Timișoara, care a continuat mai târziu în toate părțile țării și a culminat cu o revoluție anti-totalitară în București, care a condus la căderea regimului comunist și la instaurarea democrației; întrucât această revoluție a reprezentat trecerea poporului român la libertate și statul de drept, eveniment care a dus în mod tragic la pierderea a 1 142 de vieți omenești, la rănirea gravă a 3 138 de persoane și la detenția ilegală și torturarea a peste 760 de persoane.
Revoluția română din decembrie 1989 a fost cea mai violentă dintre toate revoltele care au condus la căderea comunismului în statele din spatele Cortinei de Fier.
Revoluția din decembrie 1989 și sacrificiul cetățenilor români care au înfruntat cu curaj gloanțele au deschis drumul țării către NATO, Uniunea Europeană și lumea democratică, de care România fusese desprinsă după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva voinței poporului român.
Utilizarea forței împotriva poporului român în decembrie 1989 a zguduit în mod dureros întreaga societate română în fibra ei cea mai profundă, iar identificarea autorilor reali ai acestor crime rămâne o problemă chinuitoare nerezolvată pentru victime, pentru familiile acestora și pentru toți cetățenii români.
Prin această rezoluție, statul român este invitat să își intensifice eforturile de aflare a adevărului în legătură cu evenimentele din timpul revoluției, o necesitate absolută pentru țară, poporul român, Europa și Uniunea Europeană, având în vedere dreptul poporului român de a cunoaște adevărul, la 30 de ani de la revoluția din decembrie 1989.
De asemenea, instituțiile Uniunii Europene și ale statelor sale membre, inclusiv România, sunt invitate să depună toate eforturile pentru a se asigura că crimele săvârșite de regimurile comuniste nu sunt uitate și a garanta că astfel de crime nu vor mai fi comise niciodată.