Ponderea ridicată a locurilor de muncă aflate în pericol de dispariție

România se clasează pe primul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește ponderea ridicată a locurilor de muncă aflate în pericol de dispariție. Astfel, mai mult de 60% din totalul locurilor de muncă din România sunt supuse pericolului dispariției din cauza avansului tehnologic.

Un aspect ce amplifică acest fenomen de reducere drastică a locurilor de muncă este generat de valoarea adăugată scăzută creată de angajatul român, care este de patru ori mai mică decât în Europa. Acest lucru este vizibil cu precădere în industria auto, unde muncitorul român realizează doar 16% din valoarea adăugată produsă de muncitorul european. Aceste probleme pot fi explicate pe fondul subfinanțării educației. România este unul dintre statele care alocă cel mai mic procent din PIB pentru învățământ. Drept urmare, aproape 50% dintre persoanele active pe piața muncii nu au finalizat cele zece clase ale învățământului obligatoriu.

Ce instrumente are Comisia la îndemână în vederea reducerii riscului de dispariție a locurilor de muncă în statele membre?