Prelucrarea roșiilor, o carte câștigătoare pentru cultivatorii acestora!

PPEAlături de colegii din comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am vizitat fabrica de sosuri de roșii IMPRALSA, din Miajadas, Spania. Această fabrică a primit premiul „Extremadura Verde” în domeniul companiilor agroalimentare. Acest premiu reprezintă o recunoaștere a activității fabricii în dezvoltarea economiei verzi și circulare în această comunitate autonomă. În perioada 2012-2019, compania a reușit reducerea apei pentru irigare cu 1 miliard de litri, precum și o reducere a îngrășămintelor cu 13% și o scădere de 15% a utilizării produselor de combatere a dăunătorilor.

Roșiile folosite în această unitate sunt cultivate pe câmpurile Vega del Guadiana, folosindu-se practici agricole durabile și prietenoase cu mediul. Procesul de prelucrare a roșiilor începe prin selectarea atentă a celor mai bune roșii prin intermediul unor tehnologii moderne de cules, dar și prin filtrul lucrătorilor din fabrică. Sistemul de irigație este prin picurare tocmai pentru o folosire rațională a apei, dar și pentru a obține cele mai eficiente rezultate. Roșiile culese ajung direct în fabrică unde sunt supuse din nou unor controale de calitate, toți nutrienții fiind păstrați. Sosul de roșii conține ceapă și ulei de măsline, fără conservanți sau coloranți, fiind un produs 100% natural. Odată ce sosul de roșii a fost realizat, acesta este ambalat în borcane de sticlă tocmai pentru a păstra gustul și proprietățile nutritive.
Anual, 70.000.000 de kilograme de sos este produs în această fabrică. Fabrica de sosuri de roșii din Miajadas reușește să asigure produse de calitate consumatorilor, cu un impact redus asupra mediului înconjurător!