În cadrul ședintei plenare de la Strasbourg a Parlamentului European, a avut loc o dezbatere prioritară pe marginea programului de activități al președinției croate, la care au participat reprezentanții Comisiei și Consiliului.
Programul președinției se axează pe patru domenii principale:
o Europă care se dezvoltă
o Europă care unește
o Europă care protejează
o Europă influentă
Prim-ministru Republicii Croației, Andrej PLENKOVIĆ, în numele Consiliului, a transmis următoarele idei: „Este un moment istoric pentru Croația. Acum 30 de ani au avut primele alegeri libere în Croația, când a fost pusă din nou pe harta politică a lumii. Sper că vom coopera bine cu PE în următoarele 6 luni. Avem provocări majore în fața noastră: CFM trebuie să răspundă așteptările tuturor cetățenilor, trebuie să ne apărăm coeziunea și politica agricolă, trebuie să asigurăm unitatea, respectând în același timp diferențele. Cei patru piloni ai programului președinției noastre sunt axați pe dezvoltare, Europa care unește, Europa care protejează și Europa influentă. Adoptarea noului cadru strategic va fi o prioritate a noastră. Statul de drept este un principiu fundamental. Vom urmări consolidarea dialogului și unității între statele membre.
Niciun stat membru nu poate aborda provocările internaționale de unul singur. Unitatea este principala noastră forța. Este crucial să menținem un dialog deschis cu partenerii noștri americani. Este important să menținem relațiile cu China, Rusia, India și Japonia, continuând în același timp să facem să funcționeze multilateralismul.
Așteptările cetățenilor cresc. Trebuie să ne apropiem de cetățeni, să răspundem la cererile lor. Trebuie să consolidăm democrația în UE ca valoare de bază pe scena globală de azi. De aceea, avem nevoie de o Europă puternică într-o lume a provocărilor!”
Ursula VON DER LEYEN, președinta Comisiei Europene, a subliniat următorul mesaj: „Este un moment special să îl ascult pe prim-ministrul Croației. În 3 decenii, Croația a ajuns de la o stare deplorabilă, la inima Uniunii. Nimeni nu și-ar fi imaginat atunci cât de repede ar fi evoluat această țară. În următoarele 6 luni avem nevoie de toată această unitate, energie, solidaritate pentru care croații sunt recunoscuți. Avem nevoie energia voastră pentru a ne asigura că Europa va defini tranziția digitală și energetică.”