Prețul cărnii de porc în continuă scădere în România

În România, în ultimele patru luni, în urma embargoului impus de Rusia, prețul plătit fermierilor pe carnea de porc a scăzut cu 25%. Pierderile acumulate prin costurile de producție sunt în continuă creștere, iar fermele de porci sunt constrânse să vândă în pierdere.

Dacă situația va continua în următoarele luni, având în vedere faptul că mulți fermieri au credite contractate, ei vor fi nevoiți să intre în faliment.

România nu are contracte directe de export de carne de porc cu Rusia; cu toate acestea, restricțiile impuse de Rusia asupra importurilor de produse alimentare din UE îi afectează pe fermierii români.

În luna septembrie stocul de supraproducție se apropia de 400 000 de tone de produse din carne de porc, pentru care Comisia a pus în aplicare măsura stocajului privat. În prima parte a anului 2014 au fost livrate în România cu 130 000 de tone de carne de porc mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

1. Are Comisia în vedere acțiuni provizorii pentru a veni în ajutorul crescătorilor de porci pentru depășirea crizei actuale?

2. Ce măsuri sunt necesare pentru a absorbi uniform surplusul de producție la nivelul tuturor statelor membre?