Prețul petrolului alimentează riscul de revolte

Prăbușirea pieței petrolului ridică riscuri majore de securitate în țările a căror economie depinde într-o proporție mare de exportul petrolului. În urma cu un an, prețul barilului era de peste 100 de dolari. Săptămâna aceasta a coborât la 42 de dolari, iar perspectiva se arată întunecată în viitor. În Irak, Rusia, Nigeria, Venezuela sau Ecuador, petrolul ieftin a adus cu el recesiunea și un risc crescut de revolte populare și instabilitate politică.

Beneficiile resimțite de consumatori prin scăderea prețului carburanților tind să pălească în fața amenințării date de supraproducția de petrol revărsată în piață.

Prăbușirea prețului petrolului este un indicator pentru instabilitatea economică globală care ar putea afecta toate piețele, nu doar pe cele dependente de exportul petrolului.

Cu toate că, pentru UE, scăderea prețului petrolului ar avantaja economiile industrializate și care sunt mari importatoare de petrol, estimându-se o creștere a economiei acestora, ce măsuri poate lua Comisia pentru a preveni o posibilă instabilitate economică, ținând cont de cele menționate mai sus?