În România există un număr mare de bolnavi de cancer. Peste 78 000 de noi cazuri de cancer apar anual, iar 50 000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice. Rata mare a mortalității este efectul letal al problemelor din sistemul medical: diagnosticarea târzie, lipsa aparaturii, lipsa personalului. De asemenea, în România, riscul de a face cancer înaintea vârstei de 75 de ani este de 23 % din totalul populației, respectiv de 28 % la bărbați și de 19,1 % în rândul femeilor. Mulți dintre pacienții care au cancer sunt diagnosticați în stadii avansate, iar cele mai frecvent întâlnite afecțiuni oncologice sunt cancerul de sân, de plămâni, de prostată, renal, gastric. Cu toate acestea, la nivel național există un singur program de prevenire a cancerului, respectiv programul de prevenire a cancerului de col uterin.

Ce instrumente financiare are la dispoziție Comisia pentru a sprijini autoritățile române în implementarea mai multor programe de prevenire a cancerului la nivel național?

Ce recomandări poate face Comisia ministerului de resort pentru o mai bună informare a cetățenilor români în ceea ce privește prevenirea diverselor forme de cancer?