Prima fermă de selecție și testare a taurilor din rasa Aberdeen Angus din estul Europei!

PPELa invitația Asociației Aberdeen Angus România, am participat astăzi la inaugurarea fermei de selecție Aberdeen Angus din comuna Fântânele, județul Mureș, prima din Europa de Est deținută de o asociație conducătoare a registrului genealogic la taurine.

Aceasta își propune să selecționeze și să testeze taurii din rasa Aberdeen Angus astfel încât membrii asociației să aibă posibilitatea de a utiliza material genetic de cea mai mare valoare biologică! Acest lucru le va permite obținerea unor produși care să realizeze un spor zilnic considerabil și la prețuri de cost reduse. Ferma a fost realizată exclusiv din fondurile membrilor Asociației crescătorilor de vaci de carne din rasa Aberdeen Angus, fiind un model de succes pentru orice domeniu din sectorul agricol.

În discursul pe care l-am susținut, am subliniat faptul că progresul genetic și performanța într-o fermă sunt date de valoarea genetică a taurilor. Am îndemnat fermierii să investească în genetică și tauri de calitate. Uniunea Europeană are nevoie de carne și astăzi importăm sute de mii de tone de carne din Argentina, Brazilia sau alte zone. România poate deveni un furnizor de carne de vită de calitate. În calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, le-am transmis fermierilor faptul că după 2021 subvențiilor românilor vor crește tocmai pentru a recupera din decalajele existente. De asemenea, pe mai departe vor fi finanțări substanțiale pentru sprijinul cuplat astfel încât să putem stimula sectoarele care sunt în dificultate. Am transmis un mesaj și studenților prezenți la acest eveniment de la facultățile de zootehnie și de profil. Am crescut alocările financiare în Parlamentul European pentru tânărul fermier de la 70.000 de euro până la 100.000 de euro. De asemenea, am introdus conceptul de „Noul fermier” în Politica Agricolă Comună pentru persoanele de peste 40 de ani, care pot beneficia de o primă de instalare de până la 100.000 de euro! În acest fel, România își poate consolida rolul de stat membru furnizor de alimente și nu de importator.

Îi felicit pe cei din Asociația Aberdeen Angus pentru că au făcut posibilă înființarea acestei ferme de selecție a taurilor, dar și pentru eforturile depuse în consolidarea puterii pe piața a micilor fermieri!