Principiul proporționalității trebuie întotdeauna respectat când se impun restricții pe fondul pandemiei COVID-19!

PPEÎn cadrul Parlamentului European, a avut loc o dezbatere cu privire la impactul măsurilor privind COVID-19 asupra democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale. Toate guvernele statelor membre ale UE au luat măsuri excepționale pentru a limita răspândirea virusului COVID-19. Aceste măsuri au un impact asupra libertăților individuale și a drepturilor fundamentale și afectează sistemul de control și echilibru democratic. Prin urmare, aceste măsuri trebuie să fie necesare, proporționale și temporare.

Majoritatea măsurilor au fost luate de urgență în urma primului val al virusului în UE. În acest moment, ne confruntăm cu o criză prelungită în domeniul sănătății publice, provocată de virus. Este esențial, în acest moment, să se monitorizeze, compare și evalueze diferitele abordări adoptate, din perspectiva impactului lor asupra democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale.

Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR, raportor, a transmis faptul că: „Statul de drept, democrația sunt importante. O criză reprezintă o provocare. Această rezoluție trece în revista impactul pandemiei asupra drepturilor cetățenilor, în special libera circulație a persoanelor. Comisia este protectoarea tratelor și trebuie să vegheze asupra respectarea acestor libertăți.”
Didier REYNDERS, Comisarul European pentru Justiție, a transmis următorul mesaj: „Vă mulțumesc, stimați europarlamentari, pentru angajamentul față de măsurile de urgente luate în perioadă de pandemie, care au avut un efect asupra democrației. Toate statele membre au luat măsuri excepționale pentru protejarea sănătății cetățenilor. Criza s-a dovedit a fi un test de rezistență. Comisia a insistat asupra faptului că măsurile luate în timpul crizei să respecte valorile noastre fundamentale care sunt prevăzute în tratate. Guvernele trebuie să se asigure că măsurile sunt evaluate periodic între parlamente. Comisia continuă să monitorizez situația.
În ceea ce privește libertatea expresiei, pandemia a adus la apariția unor informații false care până la urmă subminează reacțiile corecte a cetățenilor și de asemenea încrederea cetățenilor. Comisia a publicat o comunicare cu privire la campaniile de dezinformare. Principiul proporționalității și nediscriminării trebuie întotdeauna respectate când se impun restricții pe fondul pandemiei COVID-19. De la finele lui august până acum, am observat o posibilă discrminare în Ungaria. La granițele ungare, există diferențe pentru cetățenii care vin din țările de la Visegard. Monitorizarea de instituțiile europene este esențială în această perioadă de criză. Vă mulțumim.”