Problema ouălor nemarcate care ajung în România din alte state membre ale UE

Potrivit unor declarații ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) de acum 2 zile, s-a constatat faptul că din Uniunea Europeană intră în România transporturi de ouă a căror origine este necunoscută, și anume ouă nemarcate la producător.

Autoritățile române se confruntă cu această problemă mai ales deoarece reglementările impuse de România în acest domeniu sunt unele foarte stricte, producătorii având obligația de a marca pe fiecare ou ziua, data și ora la care el a fost obținut.

Totodată, potrivit ANSVSA, ouăle provenite din UE erau nemarcate la producător, intrau în România și erau marcate ulterior în diferite zone sau în depozite intermediare, iar după aceea erau puse în consum. Toate acestea reprezintă un atentat la sănătatea publică.

De ce instrumente dispune Comisia care să permită adoptarea unei legislații europene mai stricte în acest domeniu pentru a evita discrepanțele dintre normele în materie ale statelor membre?