Problema tinerilor absolvenți încă nerezolvată

În România tinerii se arată din ce în ce mai interesați de agricultură. Foarte mulți aleg această ramură atunci când se decid să se înscrie la o facultate, astfel că avem în jur de 28 000 de studenți în universitățile agricole și în jur de 48 000 de studenți care abordează îndeaproape acest domeniu prin studierea la alte 25 de facultăți cu specializări înrudite. Totuși, atunci când acești studenți ies de pe băncile facultăților, nu sunt angajați din cauza lipsei de experiență.

Agricultura este în continuă dezvoltare, și acesta e un lucru extrem de benefic pentru fiecare om în parte, dar totuși acești studenți ar trebui să vadă schimbările și evoluția la cald, adică să aibă proiecte clare în diferite centre de cercetare sau chiar programe de practică clare, care să fie obligatorii, iar la finalul ciclului universitar acest program de practică să fie considerat ca experiență în domeniul agricol.

Are în vedere Comisia crearea unui sistem de integrare a studenților pe piața muncii, astfel încât practica (stagiul) din perioada facultății să fie considerată experiență de muncă, lucru ce ar diminua rata șomajului în rândul tinerilor pe o durată lungă de timp?