Problemele cu care se confruntă producătorii de porumb

În contextul întâlnirii Consiliului Confederației Europene a Porumbului, producătorii de porumb, prin intermediul Asociației Producătorilor de Porumb din România, au semnalat principala problemă cu care se confruntă, și anume aceea legată de existența produselor de protecție a plantelor.

Producătorii de porumb își exprimă îngrijorarea cu privire la disponibilitatea inputurilor agricole care devin din ce în ce mai limitate. În lipsa acestora, producătorii se află în imposibilitatea de a produce aceleași cantități cu respectarea acelorași standarde europene de calitate. Erbicidele pe bază de glifosat reprezintă de asemenea un subiect de interes major pentru producători, având în vedere că nivelul de îmburuienare al culturilor agricole este crescut, iar pentru a elimina buruienile și a asigura un teren optim pentru culturi, producătorii au nevoie de produse pe bază de glifosat.

În urma rapoartelor recent prezentate, utilizarea glifosatului la nivel global a înregistrat o creștere semnificativă, multiplicându-se cu un factor de 260 în ultimii 40 ani, erbicidul sistemic glifosat având cel mai mare volum de producție la nivel mondial. Conform cercetărilor realizate, impactul glifosatului asupra sănătății umane este unul negativ.

Ce instrumente are Comisia la îndemână în vederea menținerii aceleași cantități de producție la standarde de calitate?