Procesarea produsului brut din agricultură și creșterea accesului la piață al produselor românești pe piața internă și externă reprezintă priorități cheie ale guvernării PNL!

PPEProcesarea produsului brut din agricultură și creșterea accesului la piață al produselor românești pe piața internă și externă reprezintă priorități cheie ale guvernării PNL!

Importurile masive de produse agroalimentare încurajate în timpul guvernării PSD au condus la falimentul multor fermieri. În primele luni ale anului curent, s-au importat produse agroalimentare cu 24% mai mult decât în 2018. În pofida succeselor anunțate de către guvernarea PSD, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în cursul anului 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit de balanță comercială din anul 2015 până în prezent. Acest deficit de balanță comercială este cauzat în mod exclusiv de exportul de materie primă subvenționată (cereale) și a importului de produse cu valoare adăugată (carne și produse procesate din carne, produse de panificație, aluat congelat etc).

Este inadmisibil ca astăzi, în România, noi să fim pricipala țară care exportă grâu, porumb, animale vii, dar să fim în același timp statul cu importuri masive de pâine congelată, de produse de panificație, mezeluri. Contribuţia exporturilor a fost inferioară celei a importurilor, iar exportul net negativ a condus în aceeaşi măsură la frânarea economiei.

Pentru Partidul Național Liberal, prioritățile din domeniul agriculturii și industriei alimentare sunt industrializarea, susținerea procesării și creșterea accesului la piață al produselor românești pe piața internă și externă. Iar printre măsurile Programului de Guvernare, se numără elaborarea unui plan strategic național în vederea relansării sectorului de creștere a porcului în România, concomitent cu măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane. În următorii 5 ani, dorim creșterea producției, astfel încât să ne asigurăm autosuficiența alimentară în domeniul cărnii de porc. În continuare, Partidul Național Liberal va sprijini procesarea în agricultură și se va preocupa pentru consolidarea poziției fermierului pe piața europeană astfel încât să devină competitiv și performant!