Producătorii de ciuperci își pierd sprijinul cuplat

Asociația Națională a Producătorilor de Ciuperci din România este extrem de nemulțumită de Ministerul Agriculturii pentru pierderea sprijinului cuplat pentru producția de ciuperci în valoare de 13,5 milioane de euro, în condițiile în care proiectul de ordonanță de urgență pentru acordarea sprijinului cuplat pentru acest sector și precizările venite de la Bruxelles nu au exclus de la acordare producția de ciuperci, ba din contra, ele conțineau indicații clare cu privire la întocmirea fișei solicitate pentru o mai bună înțelegere a problemelor.

Cultivatorii români de ciuperci au cheltuieli de producție la fel ca și fermierii din alte țări europene în vreme ce prețurile de valorificare sunt la jumătate. În țara noastră, kilogramul de ciuperci costă un euro atunci când se vinde din fermă, pe când media europeană este de doi euro. Dacă producătorii de ciuperci nu vor primi sprijin din partea Ministerului Agriculturii, se vor pierde 1,5 milioane de euro bani europeni aferenți proiectului de promovare, care a fost deja aprobat de către Bruxelles.

Există instrumente la dispoziția Comisiei prin care cultivatorii de ciuperci din România să fie sprijiniți, astfel încât să nu piardă peste 1,5 miliarde de euro?