Producătorii de tomate din România se tem pentru viitorul acestor culturi

Producția de tomate este în continuă scădere în România; de exemplu, un grup de asociați din județul Galați a decis ca anul acesta să cultive doar două hectare de tomate, pe când în trecut cultivaseră până la 20 de hectare. De asemenea, în România nu există încă o piață reală pentru tomate, care să asigure un preț minim pentru a se acoperi costurile de producție. Astfel, fermierii care încă mai au curajul să planteze tomate ajung să le vândă pentru procesare pentru că nu pot fi puse pe piața de consum, nivelul importurilor din alte țări fiind foarte ridicat.

O altă problemă cu care se confruntă fermierii care sunt producători de tomate este aceea a lipsei soiurilor românești. În prezent tehnologia în acest sens nu este suficient de dezvoltată, iar soiurile românești nu au fost tratate astfel încât să fie capabile să supraviețuiască noilor boli apărute. Soiurile românești nu sunt rentabile, astfel că în România se cultivă hibrizi în proporții foarte ridicate.

Există mecanisme la îndemâna Comisiei pentru a sprijini acest sector?