Producția de legume este în scădere cu 20% în România

Din cauza secetei prelungite din acest an din România, producția de legume este cu 20 % mai mică. Chiar dacă la ora actuală piața este suficient de bine aprovizionată cu soiuri diversificate, problema care se ridică este aceea a creșterii prețurilor. Consumatorii din România au sesizat deja o creștere a prețurilor la produsele care sunt destinate conservării pentru iarnă. Nu sunt creșteri semnificative până în acest moment, dar se creează o stare de tensiune pe piață. Cel mai mare deficit de legume se simte în sectorul roșiilor, unde deficitul este de 30-40 % față de capacitatea și nevoile fabricilor.

În România funcționează 20 de fabrici de procesare a legumelor și fructelor. Acestea sunt modernizate în totalitate și pot să ofere pieței produse europene de calitate, dar acestea duc lipsă de materie primă.

Ce măsuri consideră Comisia că ar trebui puse în aplicare pentru a crește interesul producătorilor față de produsele agricole destinate procesării?

Ce măsuri ar putea fi puse în aplicare în opinia Comisiei pentru a nu se crea un dezechilibru al prețurilor pe piața legumelor din cauza secetei cu care s-a confruntat România în acest an?