Programul „UE pentru sănătate”, garantul unui sistem inovator și de cea mai bună calitate pentru cetățenii Uniunii!

PPEÎn cadrul ședinței plenare a Parlamentului European, a avut loc o dezbatere pe marginea programului de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății pentru perioada 2021-2027. Scopul acestui program propus de Comisie este de a garanta că UE rămâne regiunea cu cea mai sănătoasă populație din lume și că dispune de toate instrumentele posibile pentru a răspunde problemelor în materie de sănătate la nivel național și la nivelul UE și că este mai bine pregătită pentru orice nouă amenințare emergentă la adresa sănătății.

Programul „UE pentru sănătate” prevede noi acțiuni, care vor acoperi lacunele constatate în contextul pandemiei de COVID-19 în ceea ce privește dezvoltarea și producerea de medicamente, furnizarea adecvată de medicamente și echipamente în spitale și punerea la dispoziție de suficiente resurse medicale umane, adoptarea de instrumente și servicii digitale care să permită continuitatea serviciilor de îngrijire, precum și necesitatea de a menține accesul la bunuri și servicii esențiale pe timp de criză. Acest lucru va permite UE să dispună de mai multe instrumente pentru a întreprinde acțiuni rapide, decisive și coordonate cu statele membre în pregătirea și gestionarea crizelor.

Cristian Buşoi, europarlamentar din partea Grupului PPE, raportor pe acest dosar, a transmis următoarele mesaje: „Cetățenii așteaptă din partea noastră inițiative mult mai curajoase. Criza COVID-19 a dovedit clar că UE are nevoie de instrumente de politică bine finanțate. Avem un instrument separat pentru 2021-2027. 9,4 miliarde de euro este bugetul dedicat programului pentru sănătate. Am scos în evidență cât de important e ca programul UE pentru sănătate să nu fie doar un răspuns pentru criza COVID-19. Întărirea luptei UE împotriva cancerului a fost unul dintre obiectivele mele pentru acest program. Digitalizarea îngrijirilor medicale este o altă prioritate, mai ales pentru a înființa un registru electronic de sănătate. Parlamentul European luptă pentru îmbunătățirea îngrijirilor medicale. O Uniune Europeană pentru sănătate, cu realizări concrete ce răspund așteptărilor cetățenilor.”

Stella KYRIAKIDES, Comisar European pentru Sănătate, a subliniat faptul că: „Programul acesta este cheia financiară pentru protejarea cetățenilor, pentru întărirea sistemelor de sănătate. Comisia apreciază eforturile depuse pe marginea proiectului de raport. Programul va întări sistemul sanitar la nivel european, ne va ajuta să facem față provocărilor în domeniul sănătății. Trebuie să promovăm digitalizarea sistemelor de sănătate. Sănătatea este absolut esențială pentru relansarea UE. Cetățenii din întreaga Europă se întrebau unde e UE la începutul crizei. Iată că împreună, instituțiile europene au dovedit că ascultă vocea cetățenilor. Am dovedit că investițiile pentru răspuns la această criză sunt absolut esențiale.”