Proiectul transportului intermodal între aeroportul din Cluj și compania națională CFR SA

Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca este al doilea, într-un top al fluxului de pasageri, după aeroportul „Henri Coandă” din București, acesta atingând recordul de 2,69 milioane de pasageri în anul 2017, cu aproximativ 50 % mai mulți pasageri față de anul 2016.

Având în vedere importanța acestui aeroport în zona de nord-vest a României, dar și pentru ca acesta să se mențină în plan competitiv, este esențială punerea în aplicare a Planului de dezvoltare pentru 7 milioane de pasageri. Astfel, pentru a realiza acest lucru, pasul următor este implementarea proiectului transportului intermodal, care prevede legarea aeroportului clujean de halta Someșeni, prin colaborare cu Compania Națională de Căi Ferate (CFR SA).

Fiind un aeroport regional și deservind astfel zeci de județe, aeroportul din Cluj-Napoca ar avea acest potențial de a o oferi conectivitate rapidă atât pentru fluxul de pasageri, cât și pentru cel de mărfuri.

Din păcate, la nivel național nu există instrumente financiare suficiente care să permită dezvoltarea acestui proiect prin care s-ar realiza conectarea cu CFR.

Există instrumente financiare la îndemâna Comisiei prin care să fie sprijinită realizarea unui astfel de proiect?