Proporția solurilor acide atinge un nivel îngrijorător

Unitățile din România specializate în analiza solului au semnalat probleme mari cu care se confruntă fermierii.

Potrivit informațiilor furnizate de unul dintre laboratoarele din țara noastră, din 1000 de probe prelevate, doar un sfert din acestea aveau un pH normal în sol, adică nu erau acide sau lipsite de nutrienți.

Aciditatea solului este un fenomen care apare după folosirea necontrolată a îngrășămintelor, în cantități foarte mari și folosind aceleași produse fără a face rotații de substanțe într-un termen foarte lung de timp, astfel că solul reacționează prin creșterea accentuată a acidității și prin împiedicarea culturilor tradiționale de a mai fi cultivate pe acel teren.

Specialiștii în domeniul solului au declarat că această problemă de aciditate a solului poate să fie tratată, dar este necesar să se intervină prompt și prin metode științifice, nu doar prin metode neconvenționale, așa cum se întâmplă, în general, în ceea ce îi privește pe fermierii mici și mijloci, care nu își permit anual o analiză a solului și tratamente suplimentare pentru a face solul cât mai productiv.

Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru a-i încuraja pe fermieri să își testeze în mod regulat, dar și să își trateze terenurile cultivate, evitând astfel eventualele pierderi?