Protecția comunitară pentru produsele tradiționale

În prezent, România deține un produs care se bucură de protecție comunitară. Astfel, Magiunul de Topoloveni deține Indicația Geografică Protejată la nivel european. Alte trei produse (Telemea de Ibănești, Salam de Sibiu și Novac Afumat din Țara Bârsei) sunt în curs de a obține protecție comunitară. Uniunea Europeană pune la dispoziția producătorilor și asociațiilor de producători fonduri europene nerambursabile pentru promovarea propriilor produse în afara spațiului comunitar.

Potrivit datelor MADR, la nivelul UE sunt garantate 1 404 produse tradiționale. Cele mai multe produse protejate le deține Italia, 296, urmată de Franța, 243, Spania, 205, Portugalia, 139, Grecia, 106, și Germania, 96.

Ce mecanisme are la îndemână Comisia pentru a susține producătorii de produse tradiționale în vederea obținerii de protecție comunitară în folosul lor?

Ce măsuri are Comisia la dispoziție pentru facilitarea accesului la fondurile europene pentru promovarea propriilor produse în afara spațiului comunitar?