Răspândirea pestei porcine africane (dezbatere)

Domnule președinte, domnule comisar, doamnelor și domnilor colegi, în primul rând îi felicit pe cei care au făcut posibilă dezbaterea de astăzi, pe care o apreciez ca fiind deosebit de importantă. Mulțumesc, în același timp, Comisiei Europene, în special domnului comisar Phil Hogan, pentru sprijinul acordat fermierilor din România afectați de acest virus.

Din păcate, în țara mea, fermierii din acest sector au fost extrem de afectați de virusul pestei porcine africane. Sigur, despăgubirile au venit și vor mai veni de la Uniunea Europeană, dar nu cred că această stare de fapt trebuie să ne mulțumească. Apreciez că mecanismele de prevenție sunt insuficiente și trebuie diversificate și consolidate, astfel încât să fie mult mai eficiente.

Comisia Europeană, și subliniez acest lucru, Comisia Europeană nu trebuie să se mulțumească să asiste statele membre. Ea trebuie să se implice activ și să le responsabilizeze atunci când acestea nu respectă niște măsuri minimale. Trebuie să avem în vedere faptul că acest virus este extrem de agresiv, rezistă ani de zile în diferite forme, cum ar fi carnea congelată sau în pământ, poate fi ușor de transportat pe roțile mașinilor, de păsările migratoare sau animalele sălbatice.

Extrem de importantă însă, și subliniez acest lucru, este menținerea efectivelor de porci mistreți la un nivel optim pentru echilibrul biologic, iar aici vânătorii joacă un rol important. Din păcate, astăzi nu au la dispoziție toate mecanismele de a se implica activ în reducerea numărului acestora, iar statele membre ar trebui să ia măsuri urgente în acest sens.

În același timp, Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că, în combaterea acestui virus, arderea cadavrelor reprezintă măsura cea mai eficientă și rapidă. De aceea, consider că trebuie creată o infrastructură în acest sens, inclusiv arzătoare mobile cumpărate din fonduri europene, care să poată fi folosite în zonele unde virusul pestei porcine africane este prezent. Totodată, cer ferm Comisiei Europene să aloce bani suficienți în vederea intensificării activităților de cercetare, astfel încât să avem pe piață, de îndată, vaccinuri eficiente împotriva acestui virus.