Rata imunizării este scăzută în România

Potrivit unui studiu elaborat recent de epidemiologii europeni, s-a constatat faptul că România are cea mai scăzută rată a vaccinării (80 %) dintre cele 190 de țări analizate, aceasta depășind pragul de siguranță de 95 %, prag recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată că peste 35 000 de copii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului în 2015. Potrivit specialiștilor străini, tendința se va menține și în următorii ani, întrucât România nu reglementează vaccinarea obligatorie, iar sincopele în aprovizionarea cu anumite doze sunt din ce în ce mai mari.

Pe de altă parte, aceasta rată scăzută este determinată și de neîncrederea populației în aceste vaccinuri, ținând cont de fondurile insuficiente ale statului pentru aprovizionarea continuă a spitalelor cu astfel de medicamente.

Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru a soluționa această problemă, având în vedere faptul că acest fenomen nu este unul singular, întâlnindu-se și în alte state membre?

Ce instrumente are Comisia la dispoziție pentru a-i informa pe cetățenii europeni asupra importanței și necesității efectuării acestor vaccinuri, ținând cont de faptul că este o chestiune care poate afecta sănătatea la nivel global, unele dintre boli putând fi transmisibile?