Realizarea unui Registrul Electronic Unic de Evidență

Calitatea alimentelor în Uniunea Europeană este promovată prin politici orientate spre informarea cât mai bună a consumatorilor cu privire la ingredientele folosite, metodele de fabricație utilizate și a caracteristicilor speciale oferite de caracterul regional al produselor fabricate pe teritoriul Statelor Membre.

Însă, calitatea poate reprezenta o noțiune extrem de subiectivă atunci când aceasta nu are în vedere un referențial public de analiză.

Prin etichetare, doar o parte din informațiile prezente în standardele de firmă specific produselor sunt prezentate de către producători spre informare consumatorilor.

Astăzi, obligația legală a producătorilor este de a prezenta numai la cerere autorităților standardele de fabricație în vederea analizării parametrilor produsului comercializat.

Creșterea transparenței informațiilor de la producător către consumator prin publicarea standardelor de fabricație pentru produsele comercializate în fiecare țară europeană reprezintă un prim pas spre o mai bună informare, iar realizarea unui Registru Electronic Unic de Evidență a produselor poate fi soluția.

Astfel, toate părțile interesate vor avea acces la informație, consumatorii putând decide asupra achiziției produselor bazându-se pe informații reale.

Are în vedere Comisia înființarea unui asemenea instrument la nivelul UE care va veni în sprijinul consumatorilor și va fi un mijloc eficient de combatere a standardelor duale și, implicit, a concurenței neloiale?