Recolta de struguri este cea mai modestă din ultimul deceniu

Recolta de struguri a anului 2020 este estimată la 150 – 200 mii de tone, mărimea recoltei fiind la nivelul anului vitivinicol 2010-2011. Seceta severă, înghețul de primăvară, temperaturile joase din luna mai și grindina sunt factorii care au generat pierderea a circa 30-50% din cantitatea de struguri.

Piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de circa 15 – 30%, iar în primele luni ale anului, exportul de vin a înregistrat pierderi în volum de aproximativ 5,5 milioane de litri (6,5%). De asemenea, piața vinului vrac este cea mai afectată și a înregistrat scăderi cu 11% în volum și 16% în valoare.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia pentru a stabiliza acest sector?

Răspuns dat de dl Wojciechowski

în numele Comisiei Europene
Referința întrebării: E-006947/2020

Conform datelor comunicate Comisiei de către statele membre, producția de vin a UE pentru anul de comercializare în curs este stabilă în comparație cu sezoanele anterioare. Se observă o tendință descendentă pentru exporturi(1), probabil ca urmare a creșterii tarifelor de către SUA.

Cu toate acestea, există anumite regiuni în care focarele de boli ale plantelor au avut un impact asupra productivității. Acest tip de situație poate fi abordat prin instrumentele de gestionare a crizelor disponibile în cadrul programelor naționale de sprijin ale statelor membre respective, inclusiv prin asigurarea recoltelor. Aceste instrumente trebuie să fie activate de statele membre în cauză.