Recoltele de grâu amenințate de o tulpină agresivă

Recoltele de grâu din Europa și Africa de Nord se află într-un pericol real de distrugere din cauza extinderii unei boli cauzate de o tulpină agresivă. Boala este provocată de ciuperca Puccinia graminis, o ciupercă dăunătoare care a generat pagube semnificative recoltelor de grâu din Sicilia anul trecut. Cercetătorii au declarat că au fost înregistrate cele mai mari pierderi din ultimii 50 de ani din Europa.

Noua tulpină de rugină neagră a grâului ar putea avea un impact similar asupra culturilor ca cel semnalat în Sicilia sau chiar la o amploare mai mare. În situația în care nu se iau măsuri imediate, contaminarea poate duce la distrugerea recoltelor în doar câteva săptămâni, ceea ce afectează iremediabil producția alimentară.

Țările cele mai expuse contaminării sunt Grecia, Albania, Tunisia din cauza proximității și ritmului alert de transmitere al acestei boli, dat fiind că sporii de rugină neagră sunt împrăștiați de vânt.

Care sunt instrumentele de sprijin puse la dispoziția micilor fermieri care se confruntă de cele mai multe ori cu lipsa expertizei și a fondurilor necesare pentru a combate efectele acestei boli?

Care sunt măsurile pe care le recomandă Comisia în vederea limitării focarelor?