Recunoașterea conținutului actelor de stare civilă

Domnule președinte, domnule comisar, apreciez preocupările Comisiei Europene privind consolidarea celei mai importante valori a Uniunii Europene, respectiv libera circulație a persoanelor, iar simplificarea cerințelor de prezentare a anumitor documente oficiale face parte din acest proces.

Consider însă că trebuie făcuți pași importanți mai departe, astfel încât libera circulație a persoanelor să cunoască noi valențe.

Recunoașterea conținutului actelor de stare civilă este următoarea etapă pe care o considerăm ca fiind necesară a fi implementată de Comisia Europeană. Acest lucru permite cetățenilor europeni o mai bună mobilitate în spațiul european, fie că vorbim de cei care își caută un loc de muncă mai bun, sau de studenți, ori, pur și simplu, de cei care aleg să își stabilească domiciliul într-un alt stat membru.

În acest context, subliniez necesitatea identificării unor mecanisme și proceduri eficiente care să asigure suplețea acestor norme în beneficiul cetățenilor.

Atrag însă atenția asupra obligativității de a găsi resorturi necesare în vederea garantării siguranței și forței juridice a actelor de stare civilă, prin prevenirea falsificării acestora.

În ceea ce privește parteneriatele civile, în special cele încheiate între persoane de același sex, solicit Comisiei să manifeste o preocupare deosebită și o atenție sporită, ținând cont de faptul că în unele state, acestea nu sunt recunoscute, așa cum se întâmplă, de altfel, în România.

Vă atrag atenția domnule comisar și, de asemenea, tuturor celor care sunt preocupați de acest subiect, că o altă abordare din partea Comisiei, și anume aceea de a respecta legislația națională, nu face altceva decât să încalce tratatele și, în mod cert, acest lucru nu ar putea să fie posibil în Uniunea Europeană.