Guvernul României intenționează scăderea taxei pe valoarea adăugată de la 24% la 9% pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice și la servicii de alimentații publice. În septembrie 2013, Guvernul anunța reducerea TVA la pâine, de la 24 la 9 procente. Bilanțul este însă mult sub așteptări. Pâinea s-a ieftinit prea puțin, evaziunea s-a redus doar cu un sfert, iar încasările din colectarea de TVA sunt mai mici decât cele prognozate. Din cauza scumpirii gazelor și energiei electrice, pâinea s-a scumpit cu până la 10 procente. Datele oficiale arată că încasările din TVA la bugetul statului au crescut ușor, dar s-au redus ca pondere în economie la 4,4%. Nici evaziunea nu a fost eliminată, așa cum sperau guvernanții. În continuare, sunt mii de firme care încearcă să evite plata taxelor către stat.

Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române, astfel încât veriga finală a lanțului comercial, respectiv cumpărătorul, să resimtă semnificativ această scădere de 15%, iar diferența de TVA să nu fie încasată de marii și micii comercianți prin diferite tertipuri?