Reducerea numărului claselor cu profil agricol

Decizia Ministerului Educației de a reduce numărul claselor cu profil agricol acum, în prag de admitere la licee, arată incapacitatea guvernanților de a înțelege importanța liceelor agricole în formarea specialiștilor într-un stat european.

România are nevoie de licee cu profil agricol, cu specialități precum horticultură, medicină veterinară sau chiar gastronomie, astfel încât să putem face față realităților pieței naționale și europene. Astfel de licee pot veni în completarea liceelor profesionale, fără a se exclude unele pe altele. Agricultura are nevoie de specialiști, iar astfel de licee sunt adevărate surse de oameni tineri care doresc să rămână în țară și să facă performanță în acest sector.

Din păcate însă, elevii de la liceele agricole din România învață după materiale didactice refolosite, pentru că, la ora actuală, nu există cărți de specialitate noi, iar asta deoarece tipografiile spun că nu este rentabil să editeze câteva zeci de bucăți dintr-un manual. Mai mult, orele practice se desfășoară cu utilaje uzate și vechi, din perioada comunistă, care nu mai au nicio legătură cu modul de a face agricultură în zilele noastre.

Care este poziția Comisiei față de decizia autorităților naționale de a reduce numărul claselor cu profil agricol?